Celozrnná tortilla na víkendový výlet za krásami Slovenska

Autor: Môj STOB | 7.6.2019 o 20:00 | (upravené 20.6.2019 o 8:47) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  647x

Tortilla - pochádza zo španielskej a arabskej kuchyne a je to chlieb vo forme placky, vyrábaný z pšeničnej alebo kukuričnej múky. Plní sa zeleninou, mäsom, rybami, strukovinami , nátierkami a je výborná na obed, večeru aj výlet. 

Tortilla - má svoj pôvod v španielskej a arabskej kuchyni a týmto názvom sa označujú rôzne druhy tenkého guľatého chleba vo forme placky. Vyrába sa z  pšeničnej alebo kukuričnej múky s rôznymi prísadami , a bola prenesená španielskymi dobyvateľmi do Ameriky, kde sa tiež udomácnila. 
V Španielsku je tradičným jedlom zemiaková tortilla - tortilla de patatas, do ktorej sa pridávajú zelenina, mäso, ryby  a podáva sa ako hlavné jedlo alebo príloha.  
V mexickej kuchyni sa pečie tortilla z kukuričnej alebo pšeničnej múky ( predáva sa aj ako polotovar) a plní rôznymi druhmi zeleniny a mäsa . Je vhodná na obed alebo večeru .

Tortilla z celozrnnej múky bude určite spestrením nášho jedálnička, môžeme si ju zobrať aj na výlet do prírody a za krásami nášho Slovenska.  Naplníme ju  zeleninou, syrom, šunkou, údeným lososom alebo mäsom. A pre lepšiu chuť a chrumkavosť zapečieme v trúbe alebo v kontaktnom grile. Môžeme použiť aj rôzne druhy nátierok, ktoré si doma pripravíme, napríklad zo strukovín.
V ďaľších blogoch sa s Vami rada podelím o výborné recepty na pestré nátierky, včítane ich kalorických a výživových hodnôt. 

Ako si pripravíme tortilu z celozrnnej múky s údeným lososom a cottage syrom  ? 

Šunka so syrom stále dookola je nuda a ani tortilla to po čase nedokáže zachrániť.Vyskúšajte preto túto extra labužnícku desiatu. 

Potraviny na 1-2 porcie : 
60 g (1 ks) celozrnnej tortilly
70 g cottage syra
40 g údeného lososa
15 g ľadového šalátu (množstvo záleží len na Vás)
     kôpor, citrónová šťava na ochutenie

Postup prípravy:
Celozrnnú tortillu potrieme cottage syrom a obložíme plátkami údeného lososa, ktorý pokvapkáme citronovou šťavou,  pridáme listy ľadového šalátu , podľa našej chuti. 
Tortilu stočíme a hneď podávame, alebo si dáme trocha roboty naviac a zapečieme ju v kontaktnom grile.

Kalorická hodnota :
1 porcia (1 ks tortilly): 1350 kJ

Nutričné hodnoty :
bielkoviny   22 g
tuky  11 g
sacharidy 32 g
SAFA  4,2 g
cukry 4,9 g
vláknina 3,2 g

Extra tip :

Rybám skrátka  " sluší  " citron a kôpor, preto dochutíme nasekaným čerstvým kôprom a pokvapkáme citrónovou šťavou.


Prajem dobrú chuť !

Ďaľšie zaujímavé recepty včítane tohto nájdete v e-booku Svačím zdravě se STOBem. 

Centrum výživy a zdravia Hygeia 


Budovateľská č.6, 821 08 Bratislava 
Tel.:     0917 916 455 
Email : hanka@poradcaprevyzivu.sk 
Web :   www.poradcaprevyzivu.sk
Web:    www.mojstob.sk

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Minúta po minúte: Sulíkov plán je cestou do pekla, reaguje Matovič

Cez víkend sa dalo otestovať vyše 110-tisíc ľudí.

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Ak Sulík nedostane silnú podporu, Matovič ho prejde ako tank

Sulík určite neobjavuje Ameriku.


Už ste čítali?