Zmrzlina ako príjemné osvieženie počas horúcich dní nemusí byť kalorická bomba

Autor: Môj STOB | 22.6.2019 o 20:57 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  844x

Názory na to, kde a kedy vznikla prvá zmrzlina, sú rôzne. Vieme, že je to výborná osviežujúca pochúťka  a môžeme si ju pripraviť doma podľa receptu  zo STOBu.  Pozrite si energetické a výživové hodnoty, sú doležité. 

Kedy vznikla prvá zmrzlina ? Niektoré údaje spomínajú Mongolov. Pripravovali rôzne ochutené nápoje z mlieka , ktoré v chladnom počasí v  horách zamrzli, a ich recepty na zmrzlinu mal priviezť do Európy v  13. storočí cestovateľ Marco Polo.
Iné pramene uvádzajú, že prvá zmrzlina vznikla v Číne, a  recepty na sladký sneh - scherbet  prevzali  Arabi a Peršania. A od nich sa naučili vyrábať zmrzlinu Taliani.  
V strednej Európe začala byť zmrzlina obľúbená v 18. storočí, a vyrábala sa zo žltkov šlahaných s cukrom a smotanou s pridaním ovocia, vanilky a kakaa , k nám sa rozšírila na počiatku 20. storočia.  

Od roku 2018 je u nás legislatívne upravené označenie zmrzliny - je to balený mrazený krém,  a podľa  zloženia rozlišujeme : 
-  mliečne - musia obsahovať najmenej 2,5% mliečneho tuku,
-  smotanové - musia mať najmenej 8% mliečneho tuku,
 - s rastlinným tukom alebo rastlinným olejom - najmenej 5% rastlinného tuku,
 - vodové- môžu obsahovať len tuk zo zložiek použitých pri výrobe.  

Výbornú zmrzlinu si môžeme urobiť doma podľa receptu : 
 

Zmrzlina z gréckeho jogurtu s karamelizovanými orechmi


STOB recept
Autor: Hanka Malkova

Porcie: 4.00
Doba prípravy (min.): 40
Na prípravu je možné použiť aj 0% grécky jogurt.

 

Potrebujeme  :  

Potravina                                                  Množstvo (g / ml)
Cukor trstinový hnedý                                   6
Vlašské orechy (nesolené)                          40
Med                                                               15
Grécky jogurt biely 5% (Milko)                 280

Energetická hodnota celkom: 2589 kJ                       

Bielkoviny (g): 30, 
Tuky (g):          39,
Sacharidy (g):  36
SAFA (g):         13
Cukry (g):         31 
Vláknina (g):      3
Soľ (g):               0

Energetická hodnota na 1 porciu: 647 kJ

Bielkoviny (g):  7.5,
Tuky (g):           9.8,
Sacharidy (g):   9
SAFA (g):          3.3
Cukry (g):          7.8
Vláknina (g):      0.8
Soľ (g):              0

Postup prípravy
Najprv si pripravíme karamelizované orechy: Vlašské orechy rozlámeme na menšie kúsky a opražíme na panvici, pridáme trstinový cukor a necháme rozpustiť na karamel, miešame, aby sa orechy obalili v karamelu. Orechy vyberieme z panvice a necháme vychladnúť. Grécky jogurt vyšľaháme s medom a vmiešame karamelizované orechy. Dáme do mrazničky a občas premiešame. Necháme zmraziť len do polotuha, v opačnom prípade by bola zmrzlina veľmi tvrdá.

Prajem dobrú chuť !

Centrum výživy a zdravia lekárne Hygeia 
Budovateľská č.6, 821 08 Bratislava              


Tel.:     0917 916 455 
Email : hanka@poradcaprevyzivu.sk 
Web :   www.poradcaprevyzivu.sk
Web:    www.mojstob.sk

  

   

    

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Minúta po minúte: Sulíkov plán je cestou do pekla, reaguje Matovič

Cez víkend sa dalo otestovať vyše 110-tisíc ľudí.

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Ak Sulík nedostane silnú podporu, Matovič ho prejde ako tank

Sulík určite neobjavuje Ameriku.


Už ste čítali?