Tradičné ovocné knedlíky z celozrnnej múky

Autor: Môj STOB | 13.7.2019 o 20:12 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  374x

Sladké knedlíky s ovocím pripravujeme z rôznych druhov cesta a sypeme chutnými posýpkami. Nemali by sme ale zabúdať na energetickú a výživovú hodnotu tohto národného jedla, a preto som vybrala recept STOBu v zdravšej alternatíve. 

Ovocné knedlíky sú tradičné jedlo českej, moravskej , slovenskej  a  rakúskej kuchyne. Neodolateľné recepty na sladké knedlíky sú synonymom leta. Na jar sú to jahodové z tvarohového cesta, v horúcom lete kysnuté s čučoriedkami a na  jeseň si slivkové zo zemiakového cesta. Podávame ich teplé sypané tvarohom, cukrom, makom, orechami, alebo ovocím ako hlavné jedlo alebo ako dezert.  

Osvedčený recept na čučoriedkové knedlíky zo špaldovej múky zo STOBu Vám určite zachutí. 

 

Čučoriedkové knedlíky z celozrnnej múky

  • STOB recept
  • Autor: TerezaBenickova
  • Porcia: 4.00
  • Doba prípravy (min.): 90

Ingrediencie

Potravina

Množstvo (g/ml)

Múka špaldová celozrnná

400

Droždie čerstvé lisované

20

Cukor biely (repný, trstinový)

5

Mlieko polotučné (1,5 % tuku)

250

Vajce celé (syrové)

55

Čučoriedky

300

Maslo čerstvé nesolené

20

Energetická hodnota celkom: 8084 kJ

Bielkoviny (g): 73, Tuky (g): 34, Sacharidy (g): 321 SAFA (g): 14 Cukry (g): 41 Vláknina (g): 44 Sůl (g): 0 

Energetická hodnota na 1 porciu: 2021 kJ

Bielkoviny (g): 18.3, Tuky (g): 8.5, Sacharidy (g): 80.3 SAFA (g): 3.5 Cukry (g): 10.3 Vláknina (g): 11 Sůl (g): 0

Postup prípravy:

Múku preosijeme do misy a urobíme v nej prehlbinku. Do nej rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a trochu vlažného mlieka. Necháme zmes odstáť asi 10 minút. Potom pridáme zbytok mlieka, vajce a štipku soli a vypracujeme cesto, ktoré následne necháme asi hodinu odstáť a vykysnúť. Cesto na pomúčenom povrchu vyvalkáme na asi centimeter tenký plát, z ktorého vykrajujeme čtvorce asi o veľikosti dlane. Do týchto čtvorčekov zabalíme vždy niekoľko čučoriedok a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vhadzujeme do horúcej vody asi na 8 minút. Keď ich dáme von, prepichneme ich  špendlíkom, aby z nich vyšla para a ostali pekne nadýchané. Knedlíky môžme podávat s tvarohem alebo jogurtom, ktoré dodajú bielkoviny, a posypať ďalšími čučoriedkami.

Dobrú chuť. 

 

Centrum výživy a zdravia                             

lekarne Hygeia                                              

Budovateľská č.6, 821 08 Bratislava 
Tel.:     0917 916 455

www.poradcaprevyzivu.sk 
Email : info@mojstob.sk,
Web   : 
www.mojstob.sk          

 

 

 

 
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Minúta po minúte: Sulíkov plán je cestou do pekla, reaguje Matovič

Cez víkend sa dalo otestovať vyše 110-tisíc ľudí.

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Ak Sulík nedostane silnú podporu, Matovič ho prejde ako tank

Sulík určite neobjavuje Ameriku.


Už ste čítali?