Viete, že z botanického hľadiska je cuketa ovocie, ale používame ju ako zeleninu ?

Autor: Môj STOB | 21.7.2019 o 20:15 | Karma článku: 4,97 | Prečítané:  2303x

Pre vysoký obsah vody, žiadny tuk a výborné nutričné hodnoty je cuketa - cukina zdravé ovocie, ale používame ju v pokrmoch ako zeleninu. Pôvod má v oblasti Stredomoria, kam sa dostala zo Strednej Ameriky šľachtením z tekvice. 

Cuketa a jej príbuzné druhy zeleniny majú veľa spoločných rysov, akými sú napríklad vysoké množstvo vody, obsah železa a horčíka. Chutnou a vyhľadávanou zeleninou sú aj  kvety cukety.  Z botanického hľadiska ide o ovocie, ale často sa používa ako zelenina.
Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk, má vysoký obsah karotenu, riboflavínu a folátu. Má pozitívny vplyv na trávenie kvôli svojmu obsahu vlákniny. 
Mladá cuketa chutí výborne v rôznych druhoch šalátov, trochu pripomína chuť uhorky alebo mladého kalerábu. Môžeme z nej urobiť rolky plnené syrom, alebo raw špagety, ktoré sú hitom poslednej doby. 
Stredomorie a najmä Taliansko sú výborným inšpiračným zdojom pre cuketové recepty.
Vybrala som  recept zo webstránky českého STOBu, s uvedením energetických  a výživových  hodnôt celkovo a na jednu porciu.
V administrácii blogu recept vyzerá  inak, a ja nie som ešte taký majster na lepšiu úpravu. 

  Cuketa zapečená

    Doba prípravy (min.): 40

   Potravina                                                    množstvo g

   Múka pšeničná celozrnná                                   100

   Vajce celé priemer                                               170

   Múka pšeničná hrubá                                             60

   Eidam 30%                                                             180

Olej bežný (repkový, slnečnicový)                                   30

Cuketa                                                                            400

Kypriaci prášok do pečiva                                                 10

Saláma šunková                                                             250

Energetická hodnota celkom: 8341 kJ

Bielkoviny (g): 130, Tuky (g): 103, Sacharidy (g): 129 SAFA (g): 40 Cukry (g): 14 Vláknina (g): 21 Soľ (g): 10 
Energetická hodnota na 1 porciu: 1390 kJ

Bielkoviny (g): 21.7, Tuky (g): 17.2, Sacharidy (g): 21.5 SAFA (g): 6.7 Cukry (g): 2.3 Vláknina (g): 3.5 Soľ (g): 1.7

Postup prípravy

Syr, salámu a cuketu nastrúhame, potom pridáme žľtky a olej. Múky premiešame s kypriacim práškom a všetko spolu zmiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Zmes dáme na plech (35x35) a pečieme do zlatova. (Kto má rád cibuľu, pridáva se bežne aj tá.) Prajem dobú chuť !  

Centrum výživy a zdravia lekárne Hygeia        

Budovateľská č.6, 821 08 Bratislava     
Tel.:     0917 916 455
www.poradcaprevyzivu.sk 
Email : info@mojstob.sk,
Web   : www.mojstob.sk          

 

   

 

       

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Minúta po minúte: Sulíkov plán je cestou do pekla, reaguje Matovič

Cez víkend sa dalo otestovať vyše 110-tisíc ľudí.

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Ak Sulík nedostane silnú podporu, Matovič ho prejde ako tank

Sulík určite neobjavuje Ameriku.


Už ste čítali?