Viete, že z botanického hľadiska je cuketa ovocie, ale používame ju ako zeleninu ?

Autor: Môj STOB | 21.7.2019 o 20:15 | Karma článku: 4,91 | Prečítané:  1944x

Pre vysoký obsah vody, žiadny tuk a výborné nutričné hodnoty je cuketa - cukina zdravé ovocie, ale používame ju v pokrmoch ako zeleninu. Pôvod má v oblasti Stredomoria, kam sa dostala zo Strednej Ameriky šľachtením z tekvice. 

Cuketa a jej príbuzné druhy zeleniny majú veľa spoločných rysov, akými sú napríklad vysoké množstvo vody, obsah železa a horčíka. Chutnou a vyhľadávanou zeleninou sú aj  kvety cukety.  Z botanického hľadiska ide o ovocie, ale často sa používa ako zelenina.
Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk, má vysoký obsah karotenu, riboflavínu a folátu. Má pozitívny vplyv na trávenie kvôli svojmu obsahu vlákniny. 
Mladá cuketa chutí výborne v rôznych druhoch šalátov, trochu pripomína chuť uhorky alebo mladého kalerábu. Môžeme z nej urobiť rolky plnené syrom, alebo raw špagety, ktoré sú hitom poslednej doby. 
Stredomorie a najmä Taliansko sú výborným inšpiračným zdojom pre cuketové recepty.
Vybrala som  recept zo webstránky českého STOBu, s uvedením energetických  a výživových  hodnôt celkovo a na jednu porciu.
V administrácii blogu recept vyzerá  inak, a ja nie som ešte taký majster na lepšiu úpravu. 

  Cuketa zapečená

    Doba prípravy (min.): 40

   Potravina                                                    množstvo g

   Múka pšeničná celozrnná                                   100

   Vajce celé priemer                                               170

   Múka pšeničná hrubá                                             60

   Eidam 30%                                                             180

Olej bežný (repkový, slnečnicový)                                   30

Cuketa                                                                            400

Kypriaci prášok do pečiva                                                 10

Saláma šunková                                                             250

Energetická hodnota celkom: 8341 kJ

Bielkoviny (g): 130, Tuky (g): 103, Sacharidy (g): 129 SAFA (g): 40 Cukry (g): 14 Vláknina (g): 21 Soľ (g): 10 
Energetická hodnota na 1 porciu: 1390 kJ

Bielkoviny (g): 21.7, Tuky (g): 17.2, Sacharidy (g): 21.5 SAFA (g): 6.7 Cukry (g): 2.3 Vláknina (g): 3.5 Soľ (g): 1.7

Postup prípravy

Syr, salámu a cuketu nastrúhame, potom pridáme žľtky a olej. Múky premiešame s kypriacim práškom a všetko spolu zmiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Zmes dáme na plech (35x35) a pečieme do zlatova. (Kto má rád cibuľu, pridáva se bežne aj tá.) Prajem dobú chuť !  

Centrum výživy a zdravia lekárne Hygeia        

Budovateľská č.6, 821 08 Bratislava     
Tel.:     0917 916 455
www.poradcaprevyzivu.sk 
Email : info@mojstob.sk,
Web   : www.mojstob.sk          

 

   

 

       

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Threema je anonymná, ale prokurátori sú presvedčení, že správy sú od Kočnera

Policajti neprelomili šifrovanie, Tóth im odovzdal Kočnerov mobil.

Dobré ráno

Dobré ráno: Horia pľúca našej planéty, čo sa deje v Amazónii?

Ako súvisí politika s požiarmi.


Už ste čítali?